dijous, 15 d’agost del 2013

Tompall Glaser (1933-2013)


Font: USA Today

Portem uns dies molt dolents pel què fa a adéus a cantants que han fet gran la country music. Si fa uns dies lamentàvem la mort de Cowboy Jack Clement, avui ens fem ressó de l'adéu a un dels outlaws més grans i, al mateix temps, potser més desconeguts pel gran públic. Tompall Glaser ens ha deixat als 79 anys a Nashville, TN després d'una llarga malaltia. Glaser i Clement havia treballat plegats al llarg de la seva carrera (bé, molts artistes havien treballat amb Clement).

Thomas Paul 'Tompall' Glaser (3 de setembre 1933, 13 d'agost de 2013) va néixer a Spalding, Nebraska el 1933. Tot i que ja va començar la carrera musical a la dècada dels 50's, va ser durant els 60's i 70's que va assolir el cim musical, dins el moviment conegut com a música outlaw.

El 1975 va situar el tema "Put Another Log on the Fire" (potser la cançó més coneguda de la seva carrera en solitari) al #21 de les llistes country ("Billboard Hot Country Singles", ara "Hot Country Songs").


Va cantar amb Willie Nelson, Waylon Jennings i Jessi Colter a l'àlbum "Wanted! The Outlaws" (1976). A aquell àlbum hi apareixia la cançó "T for Texas", que us enganzem a continuació.


Us traduim a continuació l'article publicat a USA Today (aquí l'original en anglès) en fer-se pública la mort de l'artista.

Thomas Paul "Tompall" Glaser - un cantant, compositor, editor i artista fermament independent i una figura central en el "Moviment Outlaw" de la música country de la dècada de 1970 - va morir dimarts a casa seva a Nashville després d'una llarga malaltia. Glaser, que va formar part de "Wanted! The Outlaws", el primer àlbum d'un milió de vendes de la música country, tenia 79 anys.

Glaser era un rebel descarat en una ciutat ordenada per la indústria convencional. Ell i els seus germans Chuck i Jim eren propietaris de l'estudi de la 19th Avenue South, formalment conegut com a Glaser Brothers Sound Studios, però popularment anomenat "Hillbilly Central", on van enregistrar-s'hi 'Dreaming My Dreams' de Waylon Jennings o 'Aereo-Plain' de John Hartford entre altres. Poblada per una colla d'inadaptats incloent Glaser, Waylon Jennings, Billy Ray Reynolds, Roger "Captain Midnight" Schutt i altres, Hillbilly central era un regne dins el seu sector.

"Aquest edifici era una fortalesa", va dir el secretari de so de Glaser i publicista Hazel Smith, al llibre de Michael Bane "Outlaws: Revolution In Country Music" ("Outlaws: revolució a la música country"). "Era un lloc on podien anar i amagar-se. Era la seva llar, i no hi havia cap Picasso a la paret."

La Hillbilly Central va aconseguir el seu pic de popularitat el 1976, quan RCA Records va publicar "Wanted! The Outlaws", a càrrec de Glaser, Jennings, Willie Nelson i Jessi Colter. Aquest àlbum, amb material alliberat prèviament de cada un dels quatre artistes, va encapçalar les llistes country i diuen que va solidificar la reputació dels cantants "outlaws" (forajidos o proscrits), un terme destinat a transmetre el seu art peculiar més quen no pas una autèntica anarquia fora-de-la-llei. El 1976, Glaser i els altres "malfactors" eren ben coneguts a la Music city (Nashville, TN) per la seva creativitat inquieta i pels seus hàbits nocturns.


"Vaig descobrir dos principis de la vida nocturna de Glaser", va escriure el periodista David Hickey el 1973. "En primer lloc, no hi ha màquina de pinball que quedi sense ser jugada, i, en segon lloc, qualsevol establiment que posseeixi una màquina de pinball no tindrà molta sort en mirar de tancar mentre Tompall hi estigui jugant"

Glaser va néixer a Spalding, Nebraska, i es va criar en una granja de Nebraska. Ell i els seus germans van cantar a la ràdio local i en locals de la zona i, el 1957, el programa de televisió de la xarxa d'Arthur Godfrey.

El 1959, els germans van arribar a Nashville a petició del cantant Marty Robbins, qui els va contractar per cantar harmonies vocals en el seu xou i els va fer signar per al seu propi segell. Els Glaser també van fer gira amb Johnny Cash i va fer les veus en enregistraments com "Ring of fire" de Cash, "Leah" de Roy Orbison i "El Paso" de Robbins.

Amb el nom de Tompall & The Brothers Glaser, el trio va gravar una sèrie de singles country amb l'ajuda del productor Cowboy Jack Clement, i el 1966 Bobby Bare va tenir un gran èxit amb "Streets of Baltimore", una cançó escrita per Glaser i Harlan Howard. "Streets Of Baltimore" més tard va ser versionada per Charley Pride, The Statler Brothers, Gram Parsons, Nanci Griffith entre molts altres cantants i grups country.

Els germans Glaser també van esdevenir productors a partir del 1962, amb temes com "Woman, Woman" de Gary Puckett & the Union Gap (co-escrit per Jim Glaser), i el mega-èxit de Hartford "Gentle On My Mind" (versionat per molts altres, Glen Campbell potser el més conegut de tots)


Els diners obtinguts de la publicació d'aquests àlbums va ajudar a construir els Glaser Sound Studios, que es van inaugurar el 1970. El mateix any els germans Glaser van ser votats millor grup vocal de la Country Music Association. El 1971, els germans es van anotar un hit Nº 7 el tema "Rings", però el grup es va dissoldre el 1973 i Glaser es va embarcar en una carrera en solitari. Per llavors, Glaser i Jennings s'havien convertit en bons amics i socis, units per afinitats compartides com la música (i el pinball!) i el menyspreu per tot allò convencional.

"Abans que Waylon i Tompall s'unissin, ells no sabien que hi havia algú més com ells" va dir Hazel Smith a Michael Streissguth, autor del llibre "Outlaw: Waylon, Willie, Kris And The Renegades Of Nashville". "Crec que tots dos van pensar en secret que podria ser una bogeria. Tots dos havien anat a la seva, sols, durant tant de temps, que mai va passar pel seu cap que algú pogués sentir el mateix sobre la música country i Nashville."


Glaser i Jennings van coproduïr el mític "Honky Tonk Heroes" de Jennings, l'estiu de 1973, que va comptar amb nou cançons escrites per Billy Joe Shaver. Van compartir una visió de la música independent, fora dels sistemes tradicionals del Music Row. I van protagonitzar junts "Wanted! The Outlaws". Però van partir peres per una disputa editorial i Glaser es va reunir de nou amb els seus germans el 1980, va signar per Elektra Records i va recollir un #2 lloc a les llistes pel tema "Lovin' Her Was Easier (Than Anything I'll Ever Do Again)" que va gravar Kris Kristofferson.


Per no va durar massa, i els seus germans el van convidar a marxar de la banda el 1982. Glaser va gravar un altre àlbum en solitari el 1986 i després va vendre la Hillbilly Central per retirar-se de la vida pública.

Entrada de Tompall Glaser a la Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Tompall_Glaser.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada